Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین و به نقل از ایسنا، دکتر احسان مصطفوی امروز در لایو اینستاگرامی کرسی ترویج علم یونسکو درباره اپیدمیولوژی کروناویروس در ایران و جهان گفت: کووید-۱۹ بیماری‌ای با تظاهرات تنفسی است که اواخر دسامبر ۲۰۱۹ توسط چین به دنیا معرفی شد، مقالاتی که بعدتر منتشر شد، نشان داد که این ویروس ماه‌ها زودتر در چین و کشورهای دیگر در حال گسترش بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: این بیماری در ابتدا به عنوان یک بیماری تنفسی شناخته می‌شد، اما بعدتر نشانه‌های دیگری هم به علائم آن اضافه شد، امروزه مطرح می‌شود ۴۰ تا ۵۰  درصد افرادی که به این ویروس آلوده می‌شوند، ممکن است هیچ تظاهراتی از بیماری نشان ندهند و درصد قابل توجهی از مبتلایان نیز به صورت خفیف به این بیماری دچار شوند که اصلا شاید شک به کروناویروس برای آن‌ها مطرح نشود. درصد کمی از افراد به فرم‌های شدید بیماری مبتلا می‌شوند و به ناچار شاید بستری شوند و متاسفانه فوت کنند.  افرادی که به صورت شدیدتری به این بیماری مبتلا می‌شوند، اغلب سن بالا و بیماری‌ زمینه‌ای دارند.

عضو هیئت علمی انستتیو پاستور گفت: اگر بتوانیم برای این ویروس واکسن موثری به جامعه جهانی معرفی کنیم، می‌توانیم خوش‌بین باشیم که شیوع ویروس تحت کنترل بیشتری قرار گیرد، ولی باید در خصوص واکسن واقع‌بین باشیم. واکسن قرار نیست معجزه‌ای ایجاد کند؛ چرا که ابهام‌های زیادی در خصوص این بیماری وجود دارد. در تولید واکسن‌هایی که قرار است ساخته شوند هدفگذاری صددرصدی مطرح نیست، بلکه کارخانه‌های واکسن‌سازی به دنبال اثرگذاری ۶۰ تا ۷۰ درصدی هستند.

امیدی به واکسن نداشته باشید

مصطفوی بیان کرد: با در نظر گرفتن مدت زمانی که واکسن ایمنی می‌دهد، دفعات تزریق واکسن و زمان توزیع آن در ایران، در کوتاه‌مدت نباید به ابزار استفاده از واکسن امیدوار باشیم. فاصله‌گذاری فیزیکی، شست‌وشوی مرتب دست‌ها و استفاده از ماسک همچنان ابزارهایی هستند که انتظار می‌رود از واکسن اثرگذاری بیشتری داشته باشد.

به گفته‌ رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های‌ نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور، دو شاخص case fatality rate  و infection fatality rate در بیماری‌های عفونی وجود دارد. مورد اول میزان مرگ‌ومیر در افرادی که تظاهرات بالینی را نشان می‌دهند مشخص می‌کند در خصوص کووید-۱۹ از همان روزهای ابتدایی شیوع این میزان دو تا سه درصد مشخص شده بود. اما با توجه به این که بخش قابل توجهی از افراد بدون علائم بالینی به این بیماری مبتلا می‌شوند شاخص infection fatality rate مطرح می‌شود. این شاخص میزان مرگ‌ومیر در افرادی که عفونی شده‌اند را بیان می‌کند که در کووید-۱۹ ۰.۴ الی ۰.۵ است. یعنی ازهر هزار نفر چهار تا پنج نفر در اثر ابتلا به این ویروس ممکن است فوت کنند. در مقایسه با آنفلوآنزای فصلی، میزان کشندگی کرونا چهار الی پنج برابر آنفلوآنزای فصلی است.

وی با اشاره به آمار جهانی ابتلا و مرگ‌ومیر کووید-۱۹ گفت: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که تاکنون ۲۰ میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا شده‌اند و از میان آن‌ها ۷۳۰ هزار نفر جان باخته‌اند. این آمار و ارقام با تست pcr تایید شده‌اند و اکثر قریب به اتفاق افرادی که از آن‌ها نمونه گرفته شده است، دارای علائم بوده‌اند. انتظار داریم در جامعه‌ جهانی تعداد مبتلایان ده‌ها یا صدها برابر آن چه که اعلام می‌شود باشد. میزان مرگ‌میر ناشی از کرونا هم از آن چه توسط سازمان بهداشت جهانی اعلام شده، بیشتر است. تست pcr در همه‌ جای دنیا به راحتی قابل‌دسترسی نیست، زمان، ابزار و مهارت نمونه‌گیر مهم است و همه‌ این موارد در تعداد مبتلایان مهم است.

پیشرفته‌ها آمار بیشتری دارند

عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ادامه داد: یکی از مهم‌ترین عوامل جایگاه قرارگیری در این رتبه‌بندی، جمعیت و امکانات و تجهیزات کشورها است. انتظار می‌رود کشورهایی که دارای جمعیت بیشتر و یا تجهیزات پیشرفته‌تری هستند، موارد ابتلای بیشتری را گزارش کنند. علاوه بر آن، کشورهایی که شفافیت بیشتری دارند گزارش‌های دقیق‌تری نیز ارائه می‌دهند. اگر جدول آمار مبتلایان را بر اساس تعداد ابتلا در یک میلیون‌نفر دسته‌بندی کنیم، ایران جایگاهی بالاتر از ۵۰ دارد و قطر در این رتبه‌بندی کشور اول است.

این اپیدمیولوژیست گفت: روند بیماری اکنون در دنیا متفاوت است، اروپا در هفته‌های اخیر به طور نسبی شیوع بیماری را کنترل کرده است، اما گزارش‌های چند هفته‌ اخیر در آلمان و ایتالیا گویای این است که شیوع بیماری در این کشورها در حال افزایش است.

وی ادامه داد: قاره آمریکا همچنان روندی صعودی را طی می‌کند، این موضوع در خصوص آسیای جنوب شرقی و آفریقا نیز مطرح است. در منطقه خاورمیانه شرقی کشورهای مختلف وضعیت‌های متفاوتی دارند و هنوز شیوع بیماری در کل این منطقه شرایط تثبیت‌شده‌ای ندارد. ایران در مقایسه با همسایگان جنوبی خود وضعیت بهتری در میزان ابتلا در یک میلیون نفر جمعیت دارد.

کرونا، یک ماه زودتر در ایران

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور با بیان این که در ایران تا به امروز بیش از ۳۰۰ هزار مبتلا و بیش از ۱۶۰۰۰ مرگ داریم، گفت: اولین موارد ابتلا به بیماری در ایران در ۳۰ بهمن ماه در قم اعلام شد. مسلم است که هنگامی که بیماری با مرگ شناسایی می‌شود؛ یعنی در شناسایی آن تاخیر وجود داشته است و اگر دوره زمانی ابتلا و مرگ را حدود سه هفته در نظر بگیریم، یعنی گردش ویروس در قم و هم زمان در برخی استان‌های دیگر حدود یک ماه قبل‌تر از  شناسایی رسمی ورود آن به کشور وجود داشته است. گزارش‌های سایر کشورها نیز حاکی از این است که شناسایی بیماری در برخی دیگر از کشورها نیز با تاخیر روبه رو بوده است.

به گفته مصطفوی، در ایران حدود سه چهارم درگذشتگان این بیماری سن بالای ۶۰ سال داشته‌اند. افرادی که حداقل یک بیماری زمینه‌ای و سن بالای شصت سال دارند، حدود ۸۵ درصد موارد فوتی کشور را شامل می‌شوند. در کشور ما و سایر کشورهای دنیا آقایان بیش از خانم‌ها مبتلا می‌شوند و میزان مرگ‌ومیر نیز در آنان بیشتر است

وی گفت: با وجود اقدامات کنترلی‌ای که از نیمه دوم اسفندماه در کشور آغاز شد، پیک بیماری در نیمه اول فروردین ماه در کشور تجربه شد، اما با اقدامات کنترلی انجام شده و فاصله‌گذاری اجتماعی و همچنین همراهی جدی مردم توانستیم پیک اپیدمی را بشکنیم. کاهش روند ابتلا تا اوایل خرداد ادامه داشت.

عضو هیئت علمی انستیتو پاستور گفت: از نیمه دوم فروردین ماه ظرفیت تست آزمایشگاهی گسترش پیدا کرد. بعد از حدود یک ماه و نیم که صرفا می‌توانستیم بیماران بستری در بیمارستان‌ها را تست کنیم، شرایط تست از بیماران سرپایی نیز فراهم شد. تقریبا از اوایل خرداد روند صعودی موارد گزارش‌شده در کشور اتفاق افتاد و تا دو هفته پیش ادامه داشت، در نتیجه پیک موارد گزارش شده روزانه مجددا بیشتر از نیمه‌ی اول فروردین شد. خوشبختانه در هفته‌های اخیر روند کاهشی نسبی در اغلب استان‌های کشور در حال رخ دادن است.

۲۵ درصد ایرانی‌ها کرونا گرفته‌اند

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره مطالعات انجام گرفته شده به وسیله تست‌های سرولوژی گفت: تست‌های سرولوژی مبتنی بر کیت‌های الایزا است و از فروردین ماه برای انجام مطالعات مختلف مورد استفاده قرار گرفت. مطالعاتی که توسط معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در شهرهای مختلف و به خصوص شهرهای بزرگ انجام شد، نشان می‌دهد حدود ۱۸.۵ درصد جمعیت عمومی در اوایل اردیبهشت ماه سرم مثبت برای کووید-۱۹ بودند. این یعنی بیش از ۸۰ درصد افراد آلودگی را تجربه نکرده‌اند. البته در خصوص محل‌های نمونه‌گیری و حساسیت تست تشخیصی مورد استفاده حرف و حدیث‌هایی وجود دارد، اما مطالعات سرولوژی‌ دیگری نیز در اردیبهشت ماه به صورت محدودتر در سازمان انتقال خون کشور انجام شده است که سطح سرم مثبت بودن را حدود ۲۰ درصد نشان می‌دهد.

این اپیدمیولوژیست ادامه داد: اگر برخی ایراداتی که به این مطالعه‌ها وارد است را جدی نپنداریم،  امروز حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت کشور (بیش از ۲۰ میلیون نفر) آلودگی به کرونا را تجربه کرده‌اند. ممکن است افرادی که آلوده می‌شوند مجددا نیز ابتلا یابند، هر چند که گفته می‌شد در ابتلای مجدد فرم‌های بیماری خفیف‌تر از فرم اولیه است. علاوه بر آن، مدت زمان ایمنی‌زایی نیز مشخص نیست؛ بنابراین افرادی که مبتلا شده‌اند نباید چندان هم خوش‌بین باشند.

وی گفت: برخی از کشورها مانند ایران  و عربستان دو موج اپیدمی را تجربه کرده‌اند و در این موضوع عوامل مختلفی مانند عادی پنداری شرایط توسط مردم و بازگشایی‌ها دخیل بوده‌اند، نکته‌ مهم دیگری که در خصوص ایران وجود دارد، این است ما هنوز بافت نسبتا جوانی از جمعیت را داریم و میانگین سنی جمعیت در کشور ۳۱ سال است. این عدد دراتحادیه اروپا ۴۲ سال و در آمریکا ۳۸ سال است. کشوری که جوانتر است، قاعدتا با میزان مرگ‌ومیر کمتری نیز روبه‌رو می‌شود.

واکسن تا یک سال و نیم بعد 

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور  در پاسخ به پرسشی درباره ادعای انگلیس و روسیه در دستیابی به واکسن کرونا گفت: در حالت عادی، تولید واکسن برای یک بیماری عفونی پنج الی ۱۰ سال زمان نیاز دارد. هنگامی که در یک شرایط اضطراری هستیم، قطعا این بازه زمانی به دلایل مختلف کمتر خواهد شد؛ مثلا کمپانی‌های واکسن‌ساز ریسک بیشتری را می‌پذیرند و برخی از فازهایی که باید به طور نرمال در یک فاصله زمانی طولانی طی شود را کوتاه‌تر می‌کنند. هدفگذاری اولیه هم این نیست که واکسنی تولید شود که اثربخشی بسیار بالایی داشته باشد. هدف مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های امریکا  این است که در فاز اول به واکسنی با اثرگذاری ۶۰ درصد برسد. خوشبینانه‌ترین حالت این است که پس از گذشت یک تا یک و نیم سال از آغاز تحقیق بر روی واکسن، واکسن به تولید انبوه برسد.

مصطفوی گفت: به نظر می‌رسد کشورهایی مانند روسیه، چین، انگلستان و آمریکا در تولید واکسن در فازهای مختلف پیشروتر هستند. این که گفته می‌شود برخی از این کشورها به فاز تزریق انسانی رسیده‌اند، تازه آغاز مراحل کارآزمایی‌های بالینی است که خود فازبندی‌های مختلف دارد. پس از این که کشوری ادعا کند واکسن مطلوبی را تولید کرده است، این ادعا باید توسط سازمان‌های جهانی مختلفی بررسی شود.

کد خبر 538744 برچسب‌ها كروناويروس كرونا در ايران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كروناويروس كرونا در ايران انستیتو پاستور میزان مرگ ومیر مبتلا می شوند بیماری مبتلا میلیون نفر یک بیماری کووید ۱۹ شده اند یک ماه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۰۳۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صحبت‌های یک پزشک درباره کمبود دارو در ایران؛ «هرکسی نمی‌تواند داروی ۶۰ میلیونی از ترکیه بخرد»

به گزارش خبرآنلاین،«علی جعفریان» اظهار داشت: هنوز هیچ درمان قطعی برای جلوگیری و کنترل عارضه کبد چرب در ایران وجود ندارد.

ایلنا در خبری نوشت: وی با بیان اینکه امروزه دارو و تجهیزات پزشکی، چالش مهمی در حوزه پزشکی است، گفت: به دلیل تحریم‌ها و همچنین از نظر تامین منابع مالی مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. هر چند وقت، یک یا چند دارو کمیاب می‌شود؛ حتی داروی ایرانی که قبلا در کشور تولید می‌شد، اکنون به دلیل نبود مواد اولیه با مشکل تولید مواجه شده است. یکی از داروهای مهم و کاربردی در بخش پیوند «فیبرینوژن» است و متاسفانه از چندین ماه پیش موجودی نداشتیم و این مسئله به قیمت جان بیمار تمام می‌شود، چون اگر یک بیمار کبدی مشکل انعقادی داشته باشد و داروی فیبرینوژن در اختیار نداشته باشیم، خطر مرگ خواهد داشت.

جعفریان با تاکید بر اینکه داروی فیبرینوژن، جایگزین مناسب و موثری ندارد، گفت: داروی دیگر بازیلیکسیمب است که در بیماران پیوند کبد که نارسایی کلیه دارند کاربرد دارد. در راستای تامین این داروی مهم بارها با سازمان دارو و غذا مکاتبه شده، اما متاسفانه هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم، این در حالی است که مسئولان این موضوع حیاتی که با جان انسان‌ها گره خورده است را باید مهم قلمداد کنند و در اولویت بگذارند.

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی افزود: متاسفانه ده سال است که نتوانستیم این دارو را در ایران تهیه کنیم و همیشه هم بهانه‌ای وجود دارد. این دارو با فناوری بالا تولید می‌شود و شاید تولید داخلی آن در ایران صرفه اقتصادی ندارد، چون حجم بالایی در کشور نیاز نداریم. گاهی اوقات متعاقب پیوند کبد به دلیل مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، کلیه‌ها نارسا می‌شود و کار به دیالیز و حتی مرگ می‌انجامد و اگر این دارو قبل از پیوند مصرف شود جلوی مرگ را خواهد گرفت.

جعفریان درباره امکان تهیه دارو از کشورهای همسایه گفت: زمانی که انسان‌ها، جان عزیزان خود را در خطر ببینند، با جان و دل برای درمان او دست به تلاش می‌زنند و گاهی داروی مورد نیاز را از کشورهای همسایه با هزینه گزاف تهیه می‌کنند، به طور نمونه بیماری بوده است که خانواده او توانستند، این دارو را از کشور ترکیه با قیمت ۶۰ میلیون تومان تهیه کند. در اینجا موضوعی که مطرح می‌شود، این است که همه‌ی بیماران از شرایط یکسانی برخوردار نیستند و توانایی مالی کافی برای خرید این دارو را از کشورهای دیگر ندارند، در این شرایط جان بیمار به خطر می‌افتد.

وی خاطرنشان کرد: اگر تجهیزات پزشکی مورد استفاده، خراب شود، الان من نمی‌دانم می‌توانیم مجدد تعمیر یا جایگزین آن را خریداری کنیم! یک دستگاه "اکارتور" داریم که برای باز کردن قفسه سینه جهت انجام پیوند کاربرد دارد و چندین سال پیش با قیمت یکصد بیست هزار دلار برای بیمارستان خریداری کردیم. این وسیله تا پنج سال پیش با همین قیمت در ایران موجود بود، ولی الان هرچه پیگیر آن هستیم پیدا نمی‌شود.

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی ادامه داد: اگر دستگاه "ام. آر. آی" بیمارستان خراب شود با این تعرفه‌ها و مبالغ دریافتی، امکان تعمیر دشوار و خرید مجدد یا جایگزینی مقدور نخواهد بود. این دستگاه بعد از پنج شش سال استفاده، خراب خواهد شد و باید جایگزین شود؛ سوال من این است آیا در هنگام تعیین تعرفه‌ها چنین نکته‌ای مورد توجه قرار گرفته است؟ بی شک این تعرفه‌ها پوشش نمی‌دهد.

زمان انتظار برای پیوند کبد ۳ تا ۶ ماه است

جعفریان درباره صف انتظار پیوند کبد و در پاسخ به این سوال که آیا در این خصوص اولویت بندی وجود دارد؟ گفت: در حال حاضر، زمان انتظار برای پیوند کبد ۳ تا ۶ ماه است و بیمارانی که شرایط جسمی بدتری دارند، در اولویت عمل جراحی پیوند هستند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه گاهی ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشد که کبد فرد تخریب شود و این روند در هر فرد متفاوت است، افزود: تعداد قابل توجهی از موارد نیاز به پیوند کبد، قابل پیشگیری است. رژیم غذایی ناسالم و فعالیت فیزیکی کم، شیوه مناسب زندگی نیست و خطر امراض قلب و عروق و کبد چرب را بالا می‌برد که عارضه بسیار خطرناکی است و البته روند ایجاد آن مزمن و طولانی خواهد بود.

وی تصریح کرد: کبد عضو مقاومی است و شاید سالیان سال به سمت تخریب پیش نرود، اما فردی که کبد چرب دارد، طی دراز مدت در معرض تخریب کبد است و بالارفتن آنزیم‌های کبدی «علامت مهم و زنگ خطر» برای این بیماری محسوب می‌شود.

جعفریان در خصوص پیوند کبد از دهنده زنده گفت: امکان چنین پیوندی برای کودکان وجود دارد و اغلب از والدین کبد دریافت می‌کنند، اما برای افراد بزرگسال نیازمند پیوند عموما از دهنده مرگ مغزی استفاده می‌شود.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه در پاسخ به سوالی درباره سن بیماران درگیر کبد چرب گفت: شاخص سن در درگیری این بیماری مطرح نیست، چرا که عامل اصلی در بیماری کبد چرب به تغذیه نادرست و نداشتن فعالیت فیزیکی برمی‌گردد.

وی با اشاره به مهم‌ترین دلایل ابتلا به بیماری کبد گفت: مهم‌ترین دلیل که بیماران کبد پیش از دچار شدن و رسیدن به این مرحله بحرانی اگر با آن آشنا بودند حتما دچار این بیماری سخت نمی‌شدند. از دلایل مهم که می‌توان گفت تغذیه ناسالم و رژیم‌های نادرست است. کبد چرب انتهای مسیر چاقی است و احتمال این بیماری در افراد چاق و مبتلا به دیابت بیشتر خواهد بود.

وی در ادامه با اشاره به فقدان انگیزه برای گرایش به رشته‌های پزشکی گفت: رشته‌های رزیدنتی چرا باید ظرفیت خالی داشته باشند؛ یک زمانی رقابت‌ها فوق العاده سخت و دشوار بود، ولی الان برخی رشته‌ها فاقد متقاضی است! تخصص‌های اطفال، طب داخلی، طب اورژانس و بیهوشی در بعضی سال‌های اخیر اصلا متقاضی نداشته است. وقتی طب اورژانس متقاضی ندارد در اصل آینده این رشته تعطیل است و افزایش ظرفیت پذیرش معنایی ندارد. در رشته‌های جراحی عمومی، نورولوژی (مغز و اعصاب)، کاردیولوژی (قلب و عروق) که از رشته‌های پر طرفدار است، امسال ظرفیت خالی داشتیم و متقاضی وجود نداشت.

او تاکید کرد: چالش جذب نیروی انسانی است و با این نسل جدیدی که داریم چالش‌ها عمیق‌تر خواهد شد. الان فلوشیپ جراحی عروق در دانشگاه‌های کشور با ظرفیت خالی روبرو شده و تمایلی به تحصیل در این رشته وجود ندارد! یعنی کشور به جراح عروق احتیاج ندارد؟ این رشته پر دردسر و پر زحمت با اورژانس زیاد، ولی با درآمد پایین است، چرا و با چه انگیزه یک پزشک باید به این رشته ورود کند، بجای آن با مدرک پزشکی عمومی خود به جراحی و مداخلات زیبایی گرایش پیدا می‌کند، چون بدون دغدغه و دردسر درآمد خوبی خواهد داشت. تا زمانی که هر چیزی در جایگاه خود قرار نگیرد، امکان مقابله و برخورد با رفتارهای غیر عرف و نا معمول در این حوزه برقرار نخواهد شد. راهی بجز تبعیت از مسیری که همه دنیا در آن قرار گرفتند و موفق شدن وجود ندارد.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903947

دیگر خبرها

  • واکسن‌های آسترازنکا از سراسر جهان جمع‌آوری می‌شوند
  • کسانی که واکسن آسترازنکا تزریق کرده‌اند بخوانند | این واکسن کرونا خونمان را لخته کرده است؟
  • واکسن های کرونا آسترازنکا از بازار جهانی جمع شد
  • انتقاد شدید فاطمه هاشمی از وزارت بهداشت
  • هوش مصنوعی قادر است بیماری‌های نادر را سال‌ها زودتر شناسایی کند
  • خطر حمله قلبی در این بیماران بیشتر است
  • صحبت‌های یک پزشک درباره کمبود دارو در ایران؛ «هرکسی نمی‌تواند داروی ۶۰ میلیونی از ترکیه بخرد»
  • واکسنی که ویروس‌های ظهور نکرده کرونا را از بین می برد!
  • کاهش چشمگیر میزان تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی/ تهران حدود ۲ هزار بیمار تالاسمی دارد
  • آمار بالای حیوان گزیدگی در اردبیل